fbpx
kako povećati broj pratitelja na instagramu

Ovako koristi Instagram Hashtagove i tvoj profil će podivljati s rastom

Koliko je samo smiješno znati da sam o Instagramu najviše naučio od osobe iz vlastitog grada s kojom nikada nisam razmijenio ni jednu riječ! Nije mi čak nikada ni odgovorila na poruku, a zahvaljujući njoj izgradio sam na društvenim mrežama profile sa stotinama tisuća pratitelja i to brže nego što kažeš keks.

Otkrit ću ti i kako, bila je to 2016. godina…

Moj stariji rođak krenuo je na pripreme za maturu i tamo upoznao nevjerojatnog lika – na prvi pogled čudaka s kojim nitko ne priča. Igrom slučaja sjedili su zajedno u klupi. Svo vrijeme je provodio klikajući na mobitelu, ne doživljavajući ostale. 

U rijetkim razgovorima s rođakom, stigao mu se tek pohvaliti kako živi od Instagrama. Pokazao mu je profil s 3 milijuna pratitelja  i rekao da mu je taj profil “kupio” stan i automobil parkiran ispred škole. Automobil kakvog se ne bi posramio ni Mate Rimac. 

Kako je rođak znao da se i ja bavim vođenjem profila na društvenim mrežama, odmah je požurio da mi kaže da u Splitu postoji lik koji radi isto što i ja, a pritom ubija u pojam! Rekao mi je da mu se moram javiti.

Ja sam bio oduševljen. Uvijek sam mislio da sam ja valjda “jedina budala” u gradu koja se bavi rastom Instagram profila, a sada saznam da u mom gradu postoji osoba koja radi isto što i ja – i to uz kakve rezultate! Odlučim mu se javiti privatno i ništa, bez odgovora. Nikakva suradnja niti zajednički razgovor oko zajedničke strasti nije ga zanimao.

Izgleda da je mojih 200 tisuća pratitelja na profilu bilo ništa nasuprot njegovom s 3 milijuna pratitelja na kojem je svakih 15-30 minuta išao oglas (shoutout).

Iako mi nije odgovorio, htio sam otkriti koja je njegova tajna da mu profil ima toliki broj pratitelja.

Nekoliko dana poslije, odlučio sam izanalizirati njegov Instagram profil. Uzeo sam olovku u ruke i krenuo sam pisati sve što primjećujem. Pogledam koga prati i vidim hrpu novih malih profila i pomislim zasigurno na najvećem oglašava ove manje i tako raste. No, nije bilo to.

Uđem u posljednju objavu, vidim hrpu hashtagova. Odlučim kliknuti na jedan i za nekoliko minuta povežem stvari. Pronašao sam odgovor zašto njegov profil nezaustavljivo raste.

Neću više duljiti, odmah ću podijeliti s tobom o čemu se radi. I da, ovo funkcionira i u 2023. godini jer svakodnevno gledam kako mnogi profili strmovito rastu baš uz ovu metodu.

Radi se o sljedećoj metodi…

Kako povećati broj pratitelja na Instagramu

Radi se o metodi – Hashtag Stepenice.

Na koji način funkcionira ova metoda?

Odaberi 15-25 hashtagova. 

Cilj je da se tvoja objava pojavi u vrhu, odnosno u kategoriji Najpopularnije pojedinog Hashtaga.  Da bi to postigao, trebaš birati hashtagove prema određenim kriterijima.

Slika: Kako vidjeti najpopularnije objave iz pojedinog Hashtaga

best hashtags instagram

Kako znati koje Hashtagove koristiti na Instagramu?

Hashtagove je potrebno podijeliti u tri skupine:

  • Hashtag sigurica
  • Hashtag valjda
  • Hashtag nemoguće

Zamislimo da imaš profil koji u prosjeku ima 500 lajkova i 30 komentara na objavi.

Prvo trebaš pronaći 5-10 hashtagova u koje sigurno upadaš. Primjerice, hashtag #fitnessprogram u većini slučajeva ima 250 lajkova i 5 komentara u objavama koje su u vrhu/kategoriji najpopularnije. I to je znak da na tom hashtagu sigurno upadaš u kategoriju najpopularnije.

Zatim pronalaziš 4-7 hashtagova u koje bi možda mogao upasti. Primjerice, hashtag #fitnesscenter ima 700-1000 lajkova i 40 komentara na objavi.

I posljednji korak, odaberi 4-5 hashtagova u koje teoretski nikako ne možeš upasti. Recimo, tvoj prosjek lajkova je 500, a taj hashtag ima 4000 lajkova.

Instagram Marketing - zašto ovako koristiti Hashtagove?

Želiš stvoriti tzv. snowball efekt, odnosno kako upadaš u kategoriju najpopularnije na manjim hashtagovima, tako se poveća broj lajkova i komentara koji će  te gurati u srednje hashtagove, a zatim i u ove najveće.

Važna napomena: Ne gledaj hashtagove po veličini hashtaga, već po tome je li hashtag aktivan – kada su zadnje objave, ima li storije.

Osim toga, hashtag objavljuj unutar objave, a ne u komentaru. Ako izgleda ružno, dodaj 4-5 točkica jednu ispod druge.

Koliko je ova metoda učinkovita?

Toliko da ti se često može dogoditi da iz jedne objave dobiješ preko par tisuća pratitelja, ili da na tek otvorenom profilu imaš po stotinu tisuća pregleda i hrpu lajkova i komentara.

Primjera radi, na dolje priloženoj fotografiji možeš vidjeti kako moj stari profil sa samo 2.319 pratitelja ima 114.708 pregleda na jednom od videozapisa baš uz ovu metodu.

Kako povećati broj pratitelja na Instagramu

Osim toga, evo dolje još nekoliko slika koje samo potvrđuju kakve brojke i ti možeš imati uz ovu metodu.

instagram marketing

Zaključak

Pogrešno je reći da se na Instagramu ne može rasti uz hashtagove, samo treba znati kako ih koristiti.

Možda će ti trebati malo više vremena da izvučeš sve hashtagove uz koje možeš rasti, ali vjeruj mi da se jako isplati.

Nažalost, moram reći da, ukoliko ne postoji dovoljan broj kvalitetnih i aktivnih hashtagova za tvoju nišu, ova metoda ne garantira uvijek uspjeh na balkanskom tržištu.

Ukoliko se baviš rastom u globalnim okvirima, onda je ovo metoda koja će ti sigurno donijeti rezultate.

Kao i uvijek, primijeni naučeno.

“Preuzmi Besplatni Vodič koji ti otkriva 10 pravila kako s lakoćom prodavati online”

filip kelava vodič